Kysymys 1/7

Ruokareviiri

Meillä kaikilla on toinen minä, kaamospersoona, joka kukoistaa monta kuukautta vuodessa. Testaa nyt mikä on sinun kaamospersoonasi. Saat selville joukon hyvinvointivinkkejä ja ruokia, mitkä voisivat auttaa juuri sinua. Samalla voit voittaa matkan aurinkoon.

Testiin k-supermarket

Olet stressaaja

Stressaajalla tuntuu olevan aina töitä liikaa, eikä hän kykene päästämään niistä oikein koskaan kunnolla irti. Siksi hän tekee joskus töitä myös vapaa-ajallaan. Hän on hyvin tunnollinen ja ahkera, jopa ylpeä näistä ominaisuuksistaan. Stressaaja kokee usein syyllisyyttä, jos joskus väsyttää niin, ettei jaksakaan suorittaa. Hän ajattelee, että tehokkuus ja multitaskaaminen on asenteesta kiinni, ja äärisuorituksilla pääsee näyttämään kyntensä niin työelämässä kuin sen ulkopuolella. Nukahtaminen on vaikeaa, koska usein asiat pyörivät päässä vielä iltaisin. Stressaaja saattaa herätä myös aamuyöllä miettimään muita elämän murheita. Hän harrastaa mielellään hikijumppaa, mutta ei välttämättä aina ehdi liikkumaan silloin kuin haluaisi. Murehtii, kun liikunta jää väliin, koska ajattelee että hyvinvointi kärsii. Ei osaa myöskään arvostaa rauhallisia liikuntamuotoja, vaikka onkin kuullut niistä paljon hyvää. Syö päivällä liian vähän, ja siksi iltaisin tekee mieli erilaisia herkkuja. Vatsa on alkanut jo reagoida stressiin.

Olet hektinen

Hektinen on useimmiten ruuhkavuosia elävä äiti tai isä, jolla on riittävästi päänvaivaa aiheuttava työ ja omia kiireitään tuova perhe. Selkein hyvinvointihaaste on monipuolisen ruokavalion löytyminen koko perheen lautaselle. Usein lisäksi Hektisen omat ruokailutoiveet hukkuvat muun perheen toiveiden alle. Ruokailuhetkiin on liian vähän yhteistä aikaa perheen kanssa, vaikka toiveita rauhallisempaan yhdessäoloon olisi. Nahistelua ja pientä kinaa syntyy usein, koska on jatkuva kiireen tuntu ja lievä väsymys painaa mieltä. Uniaika jää lyhyeen, koska pitkän päivän jälkeen unohtuu istumaan sohvalle netin tai tv:n ääreen lasten mennessä nukkumaan. Ei oikein löydy aikaa omalle hyvinvoinnille, koska muiden hyvinvointi menee etusijalle. Liikuntaa silloin, kun perheeltä ja työltä ehtii. Iloinen asia on se, että pääasiallisesti ruokaa tehdään kotona, vaikka tarvitaankin lisää monipuolisempaa ravintoa. Näin koko perheen yleinen jaksaminen pysyisi tasapainossa.

Olet hälläväliä

Hälläväliän hyvinvointi on ollut yleensä vähän niin ja näin, vaikka hän tietääkin, että siihen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Ateriarytmi on epäsäännöllinen ja ravintosisältö sekaisin, eikä oikein tule mietittyä mitä suuhunsa laittaa. Hyvinvointi ei oikein jaksa kiinnostaa, koska se vaatii liikaa ponnisteluja. Hälläväliä koittaa silloin tällöin jotain terveellisempiä vaihtoehtoja, mutta ne maistuvat pahalta eikä niihin saa laittamallakaan oikein makua. Siksi hän syö vähän kasviksia, eikä kiinnostus kasva tarpeeksi suureksi. Onhan tässä ennenkin selvitty ilman kasviksia tai turhia terveystuotteita! Liha on vaihtoehtojen ykkönen. Hälläväliä painii jatkuvasti oman painonsa kanssa. Joskus on tullut mietittyä laihduttamista, mutta se ei ole oikein ottanut siipiensä alle. Elämäntavat ovat muutenkin vähän jotenkuten. Alkoholinkäyttöä on jonkin verran viikonloppuisin, mutta jos ystävät pyytävät ulos viikolla, ehkä silloinkin. Unen laatu saattaa olla heikkoa. Hälläväliä herää usein väsyneenä, vaikka olisi mielestään nukkunut pitkään. Liikunta ei kuulu elämäntapoihin. Arki tuntuu samanlaiselta ja tahmealta viikosta toiseen.

Olet alivireinen

Alivireinen tuntee alakuloa pimeydestä sekä kärsii kylmästä. Hän menee horrokseen talvisin. Alivireinen on usein talvella muutenkin jatkuvasti hieman alamaissa. Hänen suustaan kuullaan usein, että talvisin tulisi vetää peitto korviin ja herätä vasta keväällä. Oikeasti hän nukkuisi mielellään arkiaamuina tunnin pidempään ja iltapäivästä eteenpäin voisi katsella vaan tv:tä tai surffata netissä kynttilänvalossa. Sohva kutsuu anteliaasti työpäivän päätteeksi, vaikka lenkki puoliväkisin viikolla joskus onnistuukin. Ulkoilu sijoittuu lähinnä viikonloppuihin, mutta vetämätön olo voi saada valitsemaan mieluummin kotoisasti lämpöisen tunnelman vaikka ulkona olisikin valoisaa. Siksi syyllisyyden tunne kalvaa välillä, koska omaa hyvinvointiaan – eritoten monipuolista ruokavaliota ja liikuntaa – pitäisi myös muistaa hoitaa. Talvisin tuntuu, että vatsakin on vähän tukossa. Lautaselle löytyy useimmiten valkoista pastaa sekä muita runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Alivireinen kohottaa omaa mielialaansa herkuilla, suklaalla tai muulla makealla. Eritasoisia Alivireisiä esiintyy käytännössä meissä kaikissa Suomessa asuvissa.

Mutta ei hätää, tie omaan hyvinvointiin kulkee vatsan kautta ja ratkaisu on simppeli: syö hyvin, voi paremmin.

Aloita alusta Haasta kaverisi

% vastaajista kuuluu samaan ryhmään kanssasi.